Öntözésvezérlés

A gond nélküli öntözés

Únod már, hogy állandóan állítgatni kell az öntözésvezérlődet? Esetleg feleslegesen locsol amikor később amúgyis várható eső? Netán kiégett a gyeped mert nem követted az időjárást? Szeretnél egy rendszert, ami automatán állít mindent helyetted? Akkor olvass tovább!

Nemhogy időjárás alapon öntöz, hanem egészen odáig megy, hogy neked ne kelljen rajta semmit sem állítani, teszi a dolgát!

Lehúzza a legfontosabb időjárásadatokat a legjobb aggregált időjárásmodellektől, és adatbázisba tárolja. Ezt felhasználva automatán számol mennyiséget, kezdési időpontot; nem öntöz ha várható, vagy ha volt eső (vagy kivonja a locsolandó mennyiségből a várható/elmúlt eső mennyiségét és kevesebbet locsol). Automatán csinál leafprotect-et, és mindent logol, megjeleníti a központi dashboard-on.

Külön számol locsolandó mennyiséget és ütemezést körönként, a talaj, fű típus, vágási intenzitás, locsolófejek típusának függvényében.

Telefonról is, számítógépről is vezérelhető (de pont az a lényege hogy ne kelljen vele foglalkoznod). Ja, és a lényeg, nem csak öntözésvezérlő, hanem a teljes otthonod vezérlését is rá lehet bízni (pro verzió), pl. hogy küldje haza a fűnyíródat leafprotect előtt, vagy állítsa le az öntözést ha mozgást lát a kamerán a kerben (vagy pont hogy indítsa el ha betolakodót lát – macskát, betörőt). Akárhány kört kezel akárhány protokollon, ha már van egy meglévő rendszered, ahhoz is illeszthető. Tud szivattyút is vezérelni, külön a csepi köröket, stb.
Természetesen hangasszisztensekkel is tudsz vele kommunikálni, ha mondod hogy locsoljon, akkor locsol. De még egyszer, nem kell ilyet tenned, tudja a dolgát. Nem csak telepített rendszerhez illeszthető, hanem kisebb, kerti csapos kerteknél is alkalmazható, a locsolási logika ugyanúgy elérhető, csak a vezérelt kerticsapos locsoló eszköz más.

Termékek

ScepiHome Pitch Pro

Annak, aki a lehető legjobb öntözésvezérlőt szeretné és nem szeretne kompromisszumokat

ScepiHome Pitch Basic

Annak, aki átlagos kertbe keres kezdeti nagyobb befektetés nélkül öntözésvezérlőt, de fontos számára az időjárás alapú locsolás

ScepiHome Pitch API

Akinek már van okosotthona, és szeretné kiegészíteni profi öntözéssel

Nézd meg a bemutató videóinkat Mr. Pitch-el!

Képességek

  ScepiHome Pitch Pro ScepiHome Pitch Basic ScepiHome Pitch API
Időjárás alapú öntözési mennyiség számítás x x x
Időjárás alapú öntözési frekvencia számítás x x x
Időjárás alapú kezdési időpont számítás x x x
Automatikus leaf protect x x x
Vezérelhető körök száma Korlátlan Max. 8 Korlátlan
Adatok tárolása és megjelenítése x
Teljes okosotthon vezérlés x
Manuális vezérlés lehetősége x
Szivattyú és puffertartály vezérlés x
Vezérlő relé Igény szerint csatlakoztatható bármilyen relé Zigbee, Z-Wave, Wifi, Matter, KNX, Loxone, stb. protokollokon 8 db beépített
Egyedi vezérlés kialakításának lehetősége (pl. alternatív kör-kezelés, csepegtetők, stb. x
Árazás Kezdeti központ költség, éves előfizetési díj körönként, opcionális telepítési díj Éves előfizetési díj körönként, a vezérlő költségét az előfizetés tartalmazza. Opcionális telepítési díj Éves előfizetési díj körönként. Opcionális konzultációs díj telepítéshez.
Központ költsége 70.000 Ft + Áfa
Éves előfizetési díj 1 kör –   5.000 Ft + Áfa
2 kör – 10.000 Ft + Áfa
3 kör – 15.000 Ft + Áfa
4 kör – 20.000 Ft + Áfa
5 kör – 25.000 Ft + Áfa
6 kör – 30.000 Ft + Áfa
7 kör – 35.000 Ft + Áfa
8 kör – 40.000 Ft + Áfa
1 kör – 10.000 Ft + Áfa
2 kör – 14.000 Ft + Áfa
3 kör – 17.500 Ft + Áfa
4 kör – 20.500 Ft + Áfa
5 kör – 23.000 Ft + Áfa
6 kör – 25.000 Ft + Áfa
7 kör – 26.500 Ft + Áfa
8 kör – 27.500 Ft + Áfa
1 kör –   5.000 Ft + Áfa
2 kör –   7.000 Ft + Áfa
3 kör –   8.750 Ft + Áfa
4 kör – 10.250 Ft + Áfa
5 kör – 11.500 Ft + Áfa
6 kör – 12.500 Ft + Áfa
7 kör – 13.250 Ft + Áfa
8 kör – 13.750 Ft + Áfa
 További körök ára 5.000 Ft + Áfa  Max. 8 kör elérhető   500 Ft + Áfa

Funkcionalitás:

  • Korlátlan mennyiségű öntözőkör vezérlése
  • Automata locsolási mennyiség számolás
    Aggregált meteorológiai modellek alapján (nem, vagy kevesebbet locsolunk ha várható eső, mennyiség a max. várható hőmérséklet függvényében)
  • Elmúlt időszakban kilocsolt mennyiség alapján (dinamikus időszak kalkulálás, nem konstans öntözési gyakoriság)
  • Talaj típus, fű típus és intenzitás alapján
  • Automata kezdési idő számolás
  • Párolgási veszteség minimalizálása
  • Gombásodás megelőzése
  • Automatikus Leaf Protect (frissítő locsolás délben amikor szükséges)
  • Mágnesszelepeket vezetékes és vezeték nélküli okosrelékkel, csapra szerelhető vezérlőket vezeték nélküli protokollokon támogat
  • Adatok adatbázisba tárolása, felületi megjelenítés a locsolt mennyiségekről, időjárásról
  • Teljes okosotthon vezérlő, bármilyen okos eszköz kezelésére használható, különböző márkájú eszközöket is képes integrálni
  • Fűnyírás okos vezérlése az ezt támogató fűnyírókkal
  • Mozgás alapú öntözés (csak akkor öntözzön ha nincs senki a kertben, vagy pont ha van, pl. macska, illetéktelen személy)
  • Hangasszisztensek támogatása
  • Manuális vezérlés okostelefonról, tabletről, számítógépről
  • Távoli vezérlés, valamint ha szükséges, teljes távoli üzemeltetés

Quick Start Guide telepítéskor

Kalibrálás – kijuttatási mennyiség megadása (mm/órában) – ha nem tudjuk pontosan, egy pohárteszttel lemérhetjük. Tegyünk ki egy függőleges falú poharat a fűre, majd indítsuk el az adott kört egy órára. Végül mérjük le, hány mm víz van a pohárban. Pontosabb eredmény érdekében ismételjük meg a pohártesztet több helyen, és átlagoljuk az eredményt. Kevésbé pontos, de gyorsíthatjuk a tesztet, ha csak fél órán át locsolunk, és az eredményt szorozzuk 2-vel, esetleg negyed óra értékét szorozzuk 4-el. Ezt főleg spray fejeknél ajánljuk, ahol nagy a kijuttatás. Fontos: Kalibráció nélkül nem tudjuk, hogy mennyi vizet juttatunk ki, így nem fogjuk tudni garantálni a jó eredményt. A kijuttatást évente ellenőrizni szükséges.

Alap adatok beállítása. Előszöris meg kell adnunk a fű típusát. Mivel a legtöbb állomány vegyes, az állomány összetételében legnagyobb arányban szereplő fűtípust válasszuk. Ezután adjuk meg a talaj típusát. Egy homokos talajon sokkal többet kell öntözni mint egy agyagoson. Majd adjuk meg az ápolási intenzitást. Heti 2 vagy több nyírás esetén magas, heti 1-nél normál, ennél ritkább nyírás esetén pedig alacsony értéket állítsunk be.
Koordináták beállítása. A fel-le nyilakkal állítsuk be a koordinátánkat.
Teszteljük le a köröket egy 1 perces manuális indítással.
Körök locsolási arányainak kezdeti beállítása. Benapozottság függvényében állítsuk be a locsolási %-okat minden körre. Hagyjuk 100%-on a teljesen napos köröket, a teljesen árnyékosnál pedig válasszunk 50%-ot. Köztes értékekre állítsunk be arányosan 50% és 100% közötti értéket. Ezeket később módosítani tudjuk.
Ezzel kész is vagyunk a kezdeti lépésekkel.

Felhasználói kézikönyv

 

Az ScepiHome öntözésvezérlőt úgy alkottuk meg, hogy a lehető legkevesebb felhasználói interakciót igényelje. Ehhez viszont fontos tisztában lenni néhány gondolattal ami az algoritmus alapját adja.

1. alapszabály: délután/este már nem öntözünk.

Miért?
Estére már fel kell száradni a gyepnek, különben óriási az esélye a gombás betegségeknek.

2. alapszabály: hajnalban öntözünk.

Miért?
Igyekszünk akkor öntözni, amikor a legkisebb a párolgási veszteség. Ez tipikusan napkelte +/- pár óra lehet, ehhez időzítjük kert mérettől függően az indítási időpontot.

3. alapszabály: kerüljük a gyakori öntözést. Annyira ritkán öntözünk, amennyire ritkán csak lehetséges.

Miért?
Ha gyakran locsolnánk (naponta, ne adj isten naponta többször – persze a kelesztő öntözés kivétel) a fű gyökérzete felszokik, nincs arra kényszerítve, hogy lefelé nőjön. Ezáltal nyáron a nagy melegben nem lenne ellenálló, könnyen kiszáradna. Csak kánikulában (35°+) öntözünk naponta, és akkor is csak a nem szárazságtűrő állományokat.

4. alapszabály: amikor viszont öntözünk, akkor jó alaposan.

Miért?
Az a célunk, hogy a fű gyökere minél mélyebbre hatoljon és ellenálló legyen. Ezt csak úgy tudjuk elérni, ha a 2. és a 3. alapszabályt betartottuk. Ha viszont már mély a gyökérzet, akkor egy pár perces öntözés nem jut le a gyökérzóna aljára, csak a felszínre. Egy komoly állománynak akár 50-60cm-es gyökérzete is lehet. Ergo 1-2mm-eket nem is juttatunk ki, inkább következő nap locsolunk. A fentiek viszont azt is jelentik, hogy nyáron, kánikulában az is elképzelhető, hogy akár naponta, 8-10mm-t is kijuttatunk a fűre, amikor óriási a párolgás és a vízigény. Ez egy MP Rotator szórófej esetén akár 45-50 perces locsolási időt is jelenthet, körönként!

Amennyiben értjük a fentieket, nem fogunk meglepődni a locsolási mintán. Sajnos rengetegen nem tudják a fenti néhány egyszerű szabályt és rosszul locsolnak, aminek az eredménye könnyen száradás, gombásodás, túl sok víz használata, esetleg nem kívánt gyomok megjelenése lehet. Ezt igyekszünk a megfelelő öntözéssel elkerülni.

Ezért felhasználóként a következő a feladatunk:
– Minden locsolási kör mellett található egy %-os érték, amit telepítéskor beállítottunk a benapozottság alapján (első becslés). Ez a kiszámolt locsolási mennyiséget növeli vagy csökkenti arányosan, megtartva a megfelelő algoritmust. Kb. kéthetes ciklusokban vizsgáljuk meg, hogy látunk-e szárazságfoltokat a körökön. Ha nem, akkor csökkentsük a beállított mennyiséget 10%-al. Amikor már látunk szárazságfoltot, állítsuk feljebb 10%-al az adott kört. Célszerű ezt tavasszal vagy ősszel elvégezni.

Ezen felüli teendőnk a rendszerrel az automata locsolás leállítása télre, valamint visszaindítása tavasszal. Bár a rendszer 10 fokos maximális hőmérséklet alatt amúgy sem locsolna, azért előfordulhat télen 10 fok feletti hőmérséklet, ezért érdemes kikapcsolni. Természetesen használhatjuk ugyanezt a gombot abban az esetben is, ha nyáron vendégek várhatók, és nem szeretnénk, ha a déli automatikus frissítő locsolás eláztatná a kerti party-t.

Egyéb funkciók:

Manuális indítás, összes kör: Elindíthatjuk az öntözést manuálisan is (pl. tavaszi újraindításnál teszt jelleggel), a manuális indítás gombbal. Ekkor a gomb mellett lévő perc választóval az időtartamot kiválasztva végigmegy a rendszer az összes körön, betartva a körönkénti arányokat.
Manuális indítás, adott kör: Minden kört egyesével is el tudunk indítani (pl. egy fejet ki kell cserélni és tesztelni kell), a kör neve melletti szórófej gomb megnyomásával. Egy nyomással bekapcsol, egy ismételt nyomással megáll az adott kör locsolása.

Ha segítség kell, jövünk! Kérj konzultációt ha elakadnál!