Okos mérés és energiaanalízis a Dr. Bata Zrt-nél

Egyik kedves ügyfelünknél, a Dr. Bata Zrt.-nél még májusban elkezdtünk egy közös munkát, ami mostanra érett be. Telepítettünk náluk okos mérőket, hogy lássuk a teljesítmény és fogyasztási adataikat. Természetesen a ScepiHome központot és Dashboard-ot használtuk a feladatra.

A mérések eredményeiből pontos elemzést tudtunk készíteni arról, hogy mekkora napelemes és akkumulátor kapacitást érdemes telepíteniük, valamint hogy milyen valószínűséggel fordulhat elő kiesés egy áramszünetnél abban az esetben, ha a pillanatnyi teljesítményt az akkumulátorok nem bírnák el.

Ez mindenkinek fontos, nem biztos, hogy érdemes óriási akkumennyiségeket bevásárolni, ha ritkák az áramszünetek, és azt látjuk, hogy csak néha-néha megy fel a teljesítmény-igény magas szintre. Erre hisztogramokat készítünk, adatokkal segítünk a döntésben, és valószínűleg több millió forintot meg tudunk spórolni már egy kisebb cégnél is.

Végigszámoltuk, hogy milyen okosításokkal, milyen megtérülést lehet elérni, de persze ezt megtettük a napelemre és az akkumulátorokra is. Valamint a felhasznált mérőket a későbbiekben is be tudjuk vonni automatizmusokba. Egy-két példa:

  • Targoncák töltése, amikor a telepített akkumulátorok már tele vannak, de volna felesleges napelemes termelés
  • VisszWatt védelem okos vezérlése (akkumulátorok töltésének vezérlése a potenciális napelemes termelés mérésével)
  • Három fázisú nagyfogyasztók okos vezérlése, a rendelkezésre álló teljesítmény alapján (kb. 2 akkumulátor spórolása)
  • Kazánok okos vezérlése

Persze ezen felül még sokminden mást is meg fogunk valósítani.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük