Napelemes rendszer hálózati betáplálásának okosítása

Egy Budapest környéki ügyfelünknél alkalmazunk okos megoldást arra, hogy a szolgáltatói elektromos hálózatból a lehető legkevesebb fogyasztás történjen. A cél, hogy az ingatlan áramellátását a napelemes és akkumulátoros rendszer lássa el a lehető legnagyobb mértékben. Ezt a célt a telepített gyártói inverterek nem tudják biztosítani teljes mértékben. Viszont a helyszínen közel 70kWh-s maximális fogyasztás alapján a rendszer finomhangolása már jól látható megtérülést eredményez.

A feladatnak úgy állunk neki, hogy egyrészt használjuk a gyártói fogyasztásmérőket, valamint betáplálási pontokon elhelyezünk további, Shelly mérőket. Célként azt tűztük ki, hogy akkor tudunk elérni hatékonyság növelést, ha az akkumulátorokat soha nem töltjük a hálózatról, hanem csak napelemről. Valamint ameddig csak lehet, az ingatlan ellátását a napelem termelés, illetve annak lecsökkenése és megszűnése (éjszaka) esetén az akkumulátorokból biztosítjuk.

A finomhangolást az inverterek Modbus protokollon keresztül történő alacsony szintű vezérlésével valósítjuk meg. A helyszínre telepítünk egy ScepiHome központot, amelyik a begyűjtött adatok alapján dolgozó NodeRed flowja kiadja a szükséges Modbus utasításokat az invereteknek.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük