Ismeretlen fogyasztók felderítése okos méréssel

Mielőtt megérkeztünk, ügyfelünknél két helyen volt elhelyezve elektromos áram fogyasztását mérő eszköz. Az egyik a telekhatáron, a szolgáltatói betáplálási ponton, az áramszolgáltató által telepített hivatalos mérőóra, míg a másik a lakóépület bekötésénél került elhelyezésre. Az ügyfél azzal a panasszal keresett meg minket, hogy a két mérési ponton különböző árammennyiséget mér, és segítsünk kideríteni, melyik mérő mutatja a valóságot, és melyik téved.

A feladatot az imént említett két mérési pontra elhelyezett további, Shelly okos mérőkkel oldottuk meg. Mindehhez nem kellett megbontani az elektromos hálózat vezetékeit, elég volt a Shelly mérők áramváltóit rápattintani a vezetékekre. Így kaptunk egy saját hálózati és egy saját ingatlan mérési pontot. Amint az adatgyűjtő rendszert kialakítottuk, és elindítottuk (ScepiHome), azonnal láthatóvá vált a két pont között mért áram mennyiségének különbsége.

Ez szinte azonnal rávilágított arra, hogy a korábbi mérőórákkal semmi baj nincs, hanem a két pont között vannak további fogyasztók is bekötve, amik kiesnek a lakóingatlan mérőóra látóköréből, más szavakkal mivel külön mérőóra nélkül az ingatlan mérője előtt voltak bekötve, az ő fogyasztásuk nem volt látható az eredeti mérési rendszerben. Ezt a tényt aztán a kivitelező is megerősítette, sőt az addig ismeretlen fogyasztók is azonnal beazonosításra tudtak kerülni.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük