Panzió automatizálás okos otthon technológiákkal

Panzió automatizálás okos otthon technológiákkal. Mit nyerhet egy panzió vagy egy hotel az okos otthon technológiákkal, meg úgy egyáltalán, mit tudunk rajtuk automatizálni?

Az EOS Institute panzió és oktatási központ vágott bele velünk egy pilot projektbe Piliscséven, aminek keretein belül több fázisban felokosítjuk az épületeket és a szobákat.

Kivitelezés

Az első fázisban okos méréssel kezdtünk. Mérőket szereltünk fel, amiket összekötöttünk a ScepiHome okos központtal. A mérések eredményeit megjelenítjük egy dashboard-on, így mért áramkörönként látjuk mind a napelemes termelést, mind az adott áramköri fogyasztást. Viszont nem állunk meg itt, ezeket triggernek is tudjuk használni automatizmusokban.

A második fázisban közös terekben lévő hűtőket fogunk vezérelni aszerint, hogy épp mennyire van tele a panzió. Már ezzel több százezer forintot tudunk spórolni. Sándor (nézzétek meg az oldalát, nagyon érdekes dolgokkal foglalkozik) ugyanúgy a központi dashboard-ról tudja őket vezérelni, persze csak ha akarja, akkor is, ha épp nem a hotelben van. Egy biztonságos VPN csatorna gondoskodik erről a távoli elérés szolgáltatáson belül. Ugyanígy tudunk neki bármit lefejlteszteni ha szüksége van rá.

A harmadik fázisban további eszközöket integrálunk, pl. elektromos kazánokat, bojlereket, és a szobákban lévő termosztátokat és fűtőtesteket okosítjuk. Abba érdemes belegondolni, hogy mennyi pénzt veszít egy vállalkozás a mai áramárakon, ha csak 1-2 szobában véletlenül bekapcsolva marad a fűtés miután elmegy a vendég és tudjuk hogy nem jön helyette más egy darabig. Vagy ezerrel fűtünk és közben nyitva az ablak. Na erre rakunk össze automatizmusokat, hogy ilyen ne forduljon elő.
Gyorsan fejben: 2.5kW-os fűtőtest, bekapcsolva marad 3 napig két vendég között. Ha kb. 20%-on jár, akkor majdnem teljesen pontosan 5000Ft-ba kerül ez az alkalom 140Ft-os áramárnál. Ez pont annak az okosrelének az ára, amivel ezt el lehet kerülni! És hány ilyen van egy évben? És 5 alatt? Csúnya számok tudnak kijönni a végén!

További panzió automatizálás lehetőségek

Természetesen olyan automatizmusokat is meg tudunk csinálni, hogy be lehessen állítani központilag, hogy max. hány fok legyen beállítható egy szobában, vagy elő lehessen fűteni adott időre a szobát, mindezt integrálva a foglalási rendszerrel.

Szeretjük kihasználni a megújúló energiák adta lehetőségeket. Az inverterektől elkérjük a termelési adatokat, és az első fázisban említett fogyasztásmérők adataival összevetve mindig tudjuk, hogy mennyi teljesítmény áll rendelkezésre, mennyi a felesleg. Miért adnánk el ezt fillérekért (vagy rosszabb esetben, vissz-watt rendszerben) miért hagynánk elveszni, amikor vezérelhetjük is a nagyobb fogyasztóinkat? Pl. Meleg vizet célszerűen állítsunk elő feleslegből, emiatt nem szabad áramot venni a hálózatból! Sőt, Nemcsak a pillanatnyi, hanem a várható termeléssel is tudunk számolni!

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük